Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Με τρίπλα Τούρκων και Αιγυπτίων κινδυνεύουμε να χάσουμε Ελληνική υφαλοκρηπίδα...

Η ιδέα που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να προκαλέσει διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της μεταξύ των δύο κρατών υφαλοκρηπίδας οδηγείται σε φιάσκο με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος άμεσος αντίστοιχης συμφωνίας Τουρκίας - Αιγύπτου που συνεπάγεται ουδετεροποίηση μεγάλου μέρους της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελλορίζου και το πέρασμά της σε τριεθνή δικαιοδοσία.


Σύμφωνα με αποκλειστικές αποκαλύψεις της εφημερίδας "το Παρόν" η αιγυπτιακή κυβέρνηση ρνείται ως βάση συζήτησης τη διεθνώς αποδεκτή θέση ότι το Καστελλόριζο, η Κάρπαθος και όλα τα νησάκια του Ν.Α. Αιγαίου έχουν υφαλοκρηπίδα. Πέραν τούτου προχώρησε σε μια ενέργεια που αντιβαίνει τους διευνείς κανόνες δικαίου. Ενώ είχαν προσδιοριστεί για τις 22 Ιουνίου οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία, ειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση και την προσκάλεσε για διμερείς διαβουλεύσεις στο Κάιρο δύο μέρες μετά, δηλαδή στις 24 του ίδιου μήνα.
Σχετική ειδοποίηση έλαβε η Αθήνα με άκρως απόρρητο τηλεγράφημα του πρέσβη μας στο Κάιρο Ι. Α. Ζέπου

Η ανθελληνική αυτή ενέργεια της Αιγύπτου έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία: α) Η ελληνική πλευρά έχει ανοίξει τα χαρτιά της και τα σχετικά επιχειρήματά της στο ελληνοαιγυπτιακό τραπέζι των διαπραγματεύσεων β) Η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει γνωστή στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ την πρόθεσή της να οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα. Κάτι αντίστοιχο η ελληνική κυβέρνηση, με εισήγηση προφανώς της υπουργού Εξωτερικών αρνείται πεισματικά να πράξει!!! γ) Η τουρκική κυβέρνηση υπονομεύει κάθε προσπάθεια της Ελλάδας να καθιερώσει ως βάση ανάλογων διαπραγματεύσεων την αυτονόητη αρχή ότι τα νησιά του Ν.Α. Αιγαίου έχουν υφαλοκρηπίδα. Δεν θέλει και μεγάλη φιλοσοφία τί κρύβεται πίσω απ' όλα αυτά!

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις αντί να διαμαρτυρηθεί έντονα και να στηριχθεί στα νομικά κείμενα της Σύμβασης του Δικαίου της Θαλάσσης του 1982 που ξεκαθαρίζουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υφίσταται τουρκοαιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα, αλλά μόνο ελληνοαιγυπτιακή και ελληνοκυπριακή. Μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει οτιδήποτε τη στιγμή που στην περιοχή αυτή δεν μπορεί να υπάρξει εφαπτόμενη υφαλοκρηπίδα μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.

Αυτό ήταν το επιχείρημα της Κύπρου στις προ τριετίας συνομιλίες της με την Αίγυπτο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αμέσως μετά την κυπροαιγυπτιακή συμφωνία η Λευκωσία επέμενε να γίνει μια αντίστοιχη με την Ελλάδα. Οι προσπάθειές της όμως έπεσαν στο κενό και τώρα είναι ορατός ο κίνδυνος να πέσουμε στην τουρκική και αιγυπτιακή παγίδα και να ακυρώσουμε από μόνοι μας το αναφαίρετο δικαίωμά μας να προσδιορίσουμε σημείο επαφής μεταξύ ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online